София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Проф. Нейкова: Политиците са един от генераторите на фалшиви новини (ВИДЕО)

Според нея се е разпаднало общественото поле за дискусии
пропускане
6 сЕвроком 216

Голяма част от източниците на темите за вътрешната политика се оказват профилите на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев. Това заяви пред Телевизия Евроком проф. Мария Нейкова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя допълни, че редица изследвания показват, че политиците са един от големите генератори на фалшиви новини.

Според нея се е разпаднало общественото поле за дискусии, като в момента всеки ще вярва на партията, за която е решил да гласува.

„Не бива да забравяме, че обстановката е такава, че подозренията за ниска избирателна активност са много реални. Ние всъщност не знаем какво ще се случи 4 април“, добави тя.

Проф. Нейкова припомни, че „Да, България“ съобщи за коментари на тролове под нейни постове и допълни, че е трудно да се намери решение на този проблем:

„Доказано е в самото видео, че тези профили са напълно фалшиви, но те повтарят едни и същи опорки по модела на капката – като капнеш 100 пъти, трима души са се убедили“.

„Имаме комплекс от сложни въпроси за решаване – какво е свободата на словото, кога ще бъдат регулирани тези технологични медийни гиганти като „Туитър“ и „Фейсбук“, добави тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!