София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Проф. Тодор Кантарджиев: Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават

"Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод"

8 мЗдраве 342

Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават.

Това заяви за БНР съветникът по здравни въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

"Важно е да направим три неща. Първо - да не пренасят много болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профикалтика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията", изброи проф. Кантарджиев.

Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени, добави проф. Кантарджиев.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото - да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция, обясни съветникът по здравни въпроси на Столичната община.

Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.