София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Протест във Виена против мерките срещу COVID-19

Очакват се около 30 000 души от цяла Австрия
1 мОбщество 956 Боян Марков

"Цяла Европа е разтревожена от бързоразпространяващия се щам на COVID-19, открит във Великобритания". Това заяви в петък, на 15 януари, министърът на здравеопазването на Австрия Рудолф Аншобер по време на пресконференция.

"Фазата до Великден ще е най-трудната фаза на пандемията", допълни още той.

За да бъде установено дали и доколко на територията на страната са вече разпространени този и други щамове, се правят анализи на отходните води. Допълнително на положителните проби се прави изследване, за да се установи от кой щам е вирусът, причиняващ COVID-19.

Междувременно в събота, на 16 януари, в столицата Виена ще се проведе голяма демонстрация на противниците на мерките срещу коронавируса. Местните медии твърдят, че в нея ще вземат участие много привърженици на конспиративните теории, както и екстремисти.

Според наблюдатели това ще бъде най-голямата демонстрация. Очакват се около 30 000 души от цяла Австрия. Полицията съобщи, че е забранила няколко митинга, насрочени за събота, в това число и големия митинг, тъй като организаторът вече е провеждал митинги, на които не са били спазвани изискванията за носене на маски и спазване на дистанция.

В последния момент обаче са се намесили неизвестни досега на полицията съмишленици на организатора и те са регистрирали утрешната проява. Митингът ще се състои на големия площад "Хелденплатц" в центъра на Виена.

Очаква се на пресконференция в неделя австрийският канцлер Себастиан Курц да обяви новите мерки за овладяване на пандемията, които вероятно ще са още по-рестриктивни, коментират наблюдатели.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!