Начало Новини Предавания На живо

Протест за оставката на албанския премиер

Щурмуваха сградата на правителството с коктейли Молотов

Протест за оставката на албанския премиер

Щурмуваха сградата на правителството с коктейли Молотов

1 годинаОбщество 14 Боряна Райчева


Протестиращи искаха оставка на премиера Еди Рама и нови избори. Те обвиняват Рама, че е незаконно на власт, защото флашифицирал предишния парламентарен вот. Премиерът нарече опозицията "сляпа", като имаше предвид, че още миналата година Европейската комисия препоръча Албания да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Процесът беше отложен поне до юни, до голяма степен заради евроизборите и някои настроения в Западна Европа срещу разширяването на общността.

Демонстрантите в Албания се опитаха да подпалят сградата на правителството. Те хвърляха коктейли Молотов по централния вход и след това влязоха в сблъсък с полицията.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша призова привържениците си да продължават да протестират, докато Рама не подаде оставка и не бъде съставен преходен кабинет, който да произведе предсрочни избори.

Президентът Илир Мета призова протестиращите "да избягват насилствени действия и конфронтация".

Вътрешният министър Сандер Леши написа в Туитър след вчерашния протест, че "демокрация не се гради с коктейли Молотов, чиято цел е да се разруши Албания".

Протестът вчера бе четвъртата общонационална акция от средата на февруари. Всяка седмица в страната се организират по-малки протести.