София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Процесът за убийството на Хашоги започна

В Турция започна съдебен процес срещу убийството на журналиста Джамал Хашоги

Процесът за убийството на Хашоги започна

В Турция започна съдебен процес срещу убийството на журналиста Джамал Хашоги

7 чКрими 922 Кристина Иванчева


20 граждани на Саудитска арабия бяха привикани за участие в съдебен процес в Истанбул. Обвинени са за участието си в убийството на дисидента-журналист Джамал Хашоги.

Първият обвиняем е бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и Сауд ал Кахтани, съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман. Обвинението е провокиране на предумишлено убийство по особено жесток начин".
На 2 октомври 2018, Джамал Хашоги отива в посолството на Саудитка арабия в Истанбул, за да вземе нужните документи за сключване на брак с годеницата му Хатидже Дженгиз, която го чака отвън по това време. Хашоги е удушен, а тялото му е разчленено. Останките на критика на принц Мохамед бин Салман така и небяха намерени.

Всички 18 обвиняеми по случая са напуснали Турция, а Саудитска арабия отхвърля турските изисквания за екстрадация. Прокуратурата в Турция настоява за доживотна присъда. 
При закрит съдебен процес в Саудитска арабия са привикани 11 души, от които пет са осъдени на смърт, а други трима на общо 24 години лишаване от свобода. Синовете на Хашоги заявиха наскоро, че търсят път за помирение и прощават на убийците.

Турският представител на "Репортери без граници" - Ерол Йондероглу заяви, че процесът в Исанбул е "най-голямата надежда за правосъдие" за гибелта на Хашоги след "скандалния неуспех за въздаване на справедливост от саудитския съд".

Изслушване по делото в Истанбул е насрочено за 24 ноември, оповести телевизия Ал Джазира, цитирана от ТАСС.