София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

ПРОВАЛ: Фирмата на "Продължаваме промяната" за медицинските хеликоптери отива в историята

"България Хели Мед Сървис" ще бъде закрито след отпадането на обществената поръчка

1 годинаПолитика 7 Николай Парашкевов

Държавното дружество "България Хели Мед Сървис", което трябваше да оперира с бъдещите медицински хеликоптери, ще бъде закрито след провала на обществената поръчка.

Така съвсем угасва надеждата до няколко години България да се избави от срама да е единствената държава в Европейския съюз без спешна помощ по въздух.

Проектът на решение за закриване на фирмата, създадена преди само няколко месеца, е публикуван за обществено обсъждане в последния работен ден преди празниците.

"Изминалите месеци от създаването на търговското дружество „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, на което е възложено извършването на услуга от общ икономически интерес – полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, не дават оптимистична перспектива за реализацията на този изключително важен за държавата и обществото проект", коментират от служебното правителство.

Идеята на служебния кабинет е задачата да бъде прехвърлена на съществуващо дружество - Държавният авиационен оператор.

"Държавният авиационен оператор притежава добре развита структура. Има натрупан сериозен дългогодишен опит. Със своите самолети и хеликоптери, той и към момента може да изпълнява определени полети за нуждите на МЗ. Прибавяйки към своя флот хеликоптери за спешна медицинска помощ, с много по-малки разходи на публични средства, ресурси и персонал, ДАО може успешно да изпълнява зададените функции по HEMS, в сравнение с нов оператор, започвайки своето изграждане отначало", посочват вносителите.

"България Хели Мед Сървис" е търговско дружество, създадено към Министерство на транспорта и съобщенията, което трябваше да бъде лицензирано като авиационен оператор.

Към момента то трябваше да е осигурило един медицински хеликоптер под наем и да е започнало обучение на пилоти и парамедици, но това така и не се случи.