София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Първанов: Паветата през 1997 г. бяха истински, а сега са думи и компромати

Бившият президент с коментар за политическата ситуация
46 сПолитика 422

„Барикадата е навсякъде. Сега е всеки срещу всеки. И то по възможно най-тежкият начин”. Това коментира в ефира на NOVA Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г.

„Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици. Когато не можеш да управляваш, си измисляш някакъв повод и започваш да биеш по него. Това поддържа българската политика днес. Паветата през 1996-1997 година бяха истински, а сега са павета-думи, павета компромати”, коментира Първанов.

Според него силово решение няма да има. „През 2005 година противопоставянето между БСП и НДСВ беше много тежко. Не си казваха и добър ден. В един момент ги събрахме около една маса,  започнахме да обираме луфтовете и в крайна сметка се стигна до едно разбирателство, което беше в основата на Тройната коалиция”, коментира Първанов.

Той посъветва политиците, от които зависи формирането на бъдещото правителство, да започнат да преодоляват крайните противоречия и да начертаят приоритети.

„През 2005 година нещата се получиха, защото имаше и разумни лидери, които знаеха цената на историческия компромис. Този компромис беше постигнат. Иска ми се и сега да бъде така. В политиката няма как да постигнеш пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва отначало. Хората не искат това повече от нас”, коментира Първанов.

„Силов вариант няма. Моят апел към онези, от които сега зависи изходът от изборите и формирането на бъдещото правителство, е да започнат да си преодоляват тези крайни противоречия. Нека си водят дебати по ключовите въпроси, но да има приоритети, по които да се договорят и да тръгнат напред“, заяви Първанов.

„В политиката няма как да се постигне пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва от начало. Хората не искат това да се случва. Хората искат да се разберат. Смисълът на предизборната кампания е в разграничението и обикновено то е на идейна основа. Смисълът на следизборните усилия за коалиция е в това да видим къде са допирните точни. Обречени сме на коалиционно управление. Следизборната коалиция не винаги е идеологическа, идейно чиста и хомогенна. Просто трябва да се разбере какво събира партиите от ляво, от центъра и може би от дясно“, уточни той.

По думите му в лявото много са се разпилели през годините.

„Тръгна относително успешният период на левицата, вярвам го и помагам. Нашата тактика трябва да бъде уважителна. Смятам, че трябва да се смени малко реториката в лявото. Твърде патетична и излишно агресивна е. От нас хората очакват да видят формация, която подава ясно послания за управлението на страната. Виждам тази широка коалиция в ляво като един от стълбовете на бъдещото управление", допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!