София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Първо бебе, родено от ДНК на трима души във Великобритания

Повечето от тяхната ДНК идва от двамата им родители и около 0,1% от трета жена донор

9 месецаЛюбопитно 17 Антония Лазарова

Бебе е родено с помощта на ДНК на трима души за първи път в Обединеното кралство, потвърди регулаторът на плодовитостта.

Повечето от тяхната ДНК идва от двамата им родители и около 0,1% от трета жена донор.

Пионерската техника е опит да се предотврати раждането на деца с опустошителни митохондриални заболявания.

Родени са до пет такива бебета, но не се съобщават повече подробности.

Митохондриалните заболявания са нелечими и могат да бъдат фатални в рамките на дни или дори часове след раждането. Някои семейства са загубили множество деца и тази техника се разглежда като единствената възможност за тях да имат собствено здраво дете.

Митохондриите са малките отделения в почти всяка клетка на тялото, които превръщат храната в използваема енергия.

Дефектните митохондрии не успяват да захранват тялото и водят до увреждане на мозъка, мускулна загуба, сърдечна недостатъчност и слепота.

Първите одобрени „бебета от трима души“ в Обединеното кралство
Те се предават само от майката. Така че лечението с митохондриално донорство е модифицирана форма на IVF, която използва митохондрии от здрава донорска яйцеклетка.

Митохондриите обаче имат своя собствена генетична информация или ДНК, което означава, че технически получените деца наследяват ДНК от своите родители и малко от донора. Това е постоянна промяна, която ще се предава през поколенията.

Тази донорна ДНК е подходяща само за създаване на ефективни митохондрии, не засяга други черти като външен вид и не представлява "трети родител".

Техниката беше въведена за първи път в Нюкасъл и бяха въведени закони, позволяващи създаването на такива бебета в Обединеното кралство през 2015 г.

Обединеното кралство обаче не продължи веднага. Първото бебе, родено чрез тази техника, беше от йорданско семейство, лекувано в САЩ през 2016 г.

Органът за човешко оплождане и ембриология (HFEA) казва, че към 20 април 2023 г. са родени „по-малко от пет“ бебета. Не дава точни числа, за да предотврати идентифицирането на семействата.

Тези ограничени подробности се появиха след искане за свобода на информацията от вестник Guardian.

„Новината, че малък брой бебета с дарени митохондрии вече са родени в Обединеното кралство, е следващата стъпка в това, което вероятно ще остане бавен и предпазлив процес на оценка и прецизиране на митохондриалното донорство“, каза Сара Норкрос, директор на Progress Образователен тръст.

Няма информация от екипите в Нюкасъл, така че все още не е сигурно дали техниката е била успешна.

Професор Робин Ловел-Бадж от Изследователския институт Франсис Крик каза: „Ще бъде интересно да разберем колко добре е работила техниката на митохондриална заместителна терапия на практическо ниво, дали бебетата са свободни от митохондриална болест и дали има някакъв риск от тях развиват проблеми по-късно в живота."

Технически съществува риск от „реверсия“, при която всички дефектни митохондрии, които се пренасят, могат да увеличат броя си и пак да доведат до заболяване.

Някога беше изчислено, че всяка година в Обединеното кралство биха могли да се раждат до 150 такива бебета.