София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първоизточникът на коронавируса – змии или прилепи в китайското меню

До този момент жертвите са 26

15:21 ч. 24.01.2020 г.Здраве 511

Източникът на коронавирус в Китай вероятно са змиите, установиха местни учени - щамът на вируса е най-подобен на това, което засяга тези земноводни. На пазара се продава змийско месо, а служители и посетители на магазини, които го преслагат, бяха сред първите жертви. Тази версия все още не е изяснена чрез вземане на проби от вирусна ДНК от животни на пазара и в дивата природа, но новите данни ще подобрят превенцията и лечението на болестта.

Основният източник на коронавируса, който нахлу в Китай, може да бъде змиите - краити и кобри, според китайските изследователи. Резултатите от това проучване бяха публикувани в Journal of Medical Virology.

За избухване на коронавирус в китайския град Ухан стана известно през декември. До този момент от заболяването са загинали 26 души. 

По-голямата част от хоспитализираните пациенти са служители или купувачи на местния пазар на едро с морски дарове.

Тъй като коронавирусът, който заразява морски животни, не е известен, се предполагаше, че огнището е свързано с други продукти.

Ново проучване потвърждава това предположение: генетичният код за вирус 2019-nCoV се оказа подобен на щамове, които причиняват SARS при прилепи. РНК анализът на „короната“ също показа, че вирусът мутира преди да стане заразен за хората.