София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин с обръщение към нацията (ВИДЕО)

Президентът с нови мерки
пропускане

Путин с обръщение към нацията (ВИДЕО)

Президентът с нови мерки

2 месецаОбщество 81 Мирослав Митков


Владимир Путин направи телевизионно обръщение към жителите на Русия на фона на разпространението на коронавирусната инфекция.

Президентът подчерта, че държавата трябва да работи предсрочно, а основната цел е животът и здравето на гражданите.

Поради неблагоприятната ситуация държавният глава се застъпи за отлагането на датата на гласуване за промени в Конституцията. Решението за нов ден ще бъде взето по-късно след консултация със специалисти.

Като част от действия за подкрепа на икономиката, предприятията и гражданите, президентът предложи следните мерки:

-За да се предотврати разпространението на коронавирус, следващата седмица е обявена за неработеща със запазването на заплатите. Всички структури за поддържане на живота, включително транспорт, правителство, медицина, ще продължат да работят.

-В следващите шест месеца всички социални плащания и обезщетения се удължават без предоставяне на сертификати.

-Всички плащания на ветерани и служители на фронта във връзка със 75-годишнината на Победата трябва да се извършат през април.

-За да издържат семейства с деца с право на майчински капитал, през следващите три месеца ще им се изплащат по пет хиляди рубли за всяко дете до три години.

-Обезщетенията за безработица трябва да са равни на минималната работна заплата.

-В случай на спад на месечния доход над 30%, на гражданин трябва да бъде предоставено отсрочка за обслужване на потребителски и ипотечни кредити.

-Малкият и среден бизнес трябва да получат отсрочка за данък за шест месеца, с изключение на ДДС.

-Правителството и Централната банка трябва да предлагат и предприемат допълнителни мерки за устойчиво развитие на реалния сектор на икономиката, включително държавни гаранции.

-Въведете шестмесечен мораториум върху фалит на предприятия в затруднено положение; процедурата по несъстоятелност в Русия трябва да стане осъществима и да не обременява.

-Всички плащания на доходи под формата на лихви и дивиденти, които отиват в чужбина, следва да се облагат с данък при 15%.

-Лихвите над един милион рубли от банкови депозити се облагат със ставка 13%.