София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев удостои с орден „Мадарски конник“ посланика на Аржентина в България

Държавното отличие е за заслугите на дипломата в развитието на двустранните отношения между България и Аржентина

2 месецаОбщество 23 Антония Лазарова

Президентът Румен Радев награди посланика на Аржентина Алфредо Нестор Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен. Държавното отличие е за заслугите на дипломата в развитието на двустранните отношения между България и Аржентина.

,,За мен е чест да удостоя с високото държавно отличие посланика на Аржентина у над Алфредо Нестор Атанасоф за неговия значим принос за развитие и задълбочаване на двустранните отношение между нашите две страни'', заяви Радев.

“Днешната церемония е израз на нашата признателност за вашите последователни усилия, всеотдайност и професионализъм, с които работите от първия ден на вашия мандат като посланик за задълбочаване на политическия диалог, развитие на нашите отношения във всички области от взаимен интерес, за укрепване на приятелството между нашите два народа”, каза още Радев.

Той открои, че на него като посланик на Аржентина у нас се е паднала нелеката задача да води посолството във времена на безпрецедентни кризи.

“Въпреки тази усложнена обстановка вие с много професионализъм успяхте да активизирате нашите отношения, да задълбочите политическите връзки, да засилите инвестиционния интерес на Аржентина към България”, смята Радев.

Държавният глава изрази нашата признателност за активната целогодишна подкрепа, която Аржентина е оказвала за българските полярните експедиции, като спомена и лекциите на Алфредо Нестор Атанасоф в Софийски университет “Св. Климент Охридски и УНСС.

,,Вие успяхте да активизирате връзките между България и нашата общност в Аржентина”, добави президентът.

Посланикът на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф благодари за отличието, с което бе удостоен.

“Високо ценя решението да бъда удостоен с ордена “Мадарски конник”. Това отличие е не само знак за приятелството между двете страни, но у свидетелство за уважение към мен самия, каза посланикът на Аржентина в България.

“Престоят ми тук беше изпълнен с приятни моменти и ползотворна дейност. Усетих топлотата и щедростта на българския народ. Тези години бяха наситени с опит придобит по време на многобройните дейности, в които участвахме”, допълни той.

Според него подписването на Антарктическото споразумение и отплаването на българския кораб за Антарктида илюстрират красноречиво нашето сътрудничество.

,,България се нарежда на 5-то място в света по брой преводи на аржентински писатели'', заяви още Атанасоф.

Снимка: БГНЕС