София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Разкриват Медицински колеж в Добрич

Той ще бъде за медицински сестри и акушери

Филиал на Медицинския университет във Варна - Медицински колеж ще бъде разкрит в Добрич. Решението за това е одобрено на днешното редовно заседание на Общинския съвет, което се провежда в онлайн формат, предаде „Фокус”.

По думите на зам.-кмета в направление „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева проектът предвижда в този филиал да се провежда обучение по две специалности - медицинска сестра и акушерка, по образователните програми, утвърдени за страната и ЕС. Ще се придобива степен „Бакалавър“.

Общината разполага със съвременна материално-техническа база за придобиване на общи и специализирани клинични знания и умения, както и със специалисти, които да осъществяват и подкрепят практическите занятия на обучаваните.

Необходимостта от тази стъпка по разкриване на филиал е обусловена от факта, че много от специалистите по здравни грижи в града са в пред и в пенсионна възраст. 96 са свободните работни места за позицията „медицински сестра“ към момента, показва наскоро направена справка, отбеляза д-р Баева. Работещите в Добрич по тази специалност в пенсионна възраст са 40 души.

За професията „акушерка“ свободните работни места са 8, в пенсионна възраст работещите по специалността са трима.

„Налице е тревожен дисбаланс между необходимостта и възможностите за реалното обезпечаване. Всички тези негативни тенденции се очертаха с особена сила през 2020 година в моментите, в които епидемията от COVID-19 достигна своя пик“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!