София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разследване във Франция: Европейският съд по права на човека е зависим от Сорос

Евродепутатът Никълъс Бей нарече публикуваните данни „наистина ужасяващи"

Разследване във Франция: Европейският съд по права на човека е зависим от Сорос

Евродепутатът Никълъс Бей нарече публикуваните данни „наистина ужасяващи"

1 месецПолитика 4684Боряна Райчева


Френското издателство Valeurs actuelles публикува резултатите от своето разследване на връзката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) със структурите на американския милиардер Джордж Сорос.

Оказа се, че в периода от 2009 до 2019 г. сто съдии от ЕКПЧ са били свързани директно или чрез негови филиали към фондация „Отворено общество“.

Тази публикация беше коментирана от депутата от Европейския парламент Никълъс Бей, който нарече публикуваните данни „наистина ужасяващи.“

Според него дългосрочната стратегия, разработена от „филантропа“ Сорос, с помощта на такива средства, е оказало такова влияние, на което много държавни ръководители могат да завиждат.

Марин Льо Пен, лидерът на партията на Националната асоциация, отиде още по-далеч в оценката си за ситуацията. В своя Twitter тя обяви, че Франция трябва да спре изпълнението на решенията на ЕКПЧ.

Тя призова френския президент Емануел Макрон да обърне внимание на ситуацията и да задължи Касационния съд и Държавния съвет да спрат да вземат предвид становището на ЕКПЧ.

„Свободната държава трябва да действа срещу тези недемократични манипулации!“ - написа Марин Льо Пен.

Припомняме, че решенията на Европейския съд по правата на човека са задължителни за властите на държавата, по отношение на които са издадени.