София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Рекордно ниски температури в азиатската част на Русия

Подобни стойности не са се срещали от 2006 година насам
2 мОбщество 184 Боян Марков

Температурите паднаха екстремно ниско в азиатската част на Русия през последните 15 дни. Това съобщи информационната агенция РИА Новости, като се позовава на научния директор на Хидрометеорологичния център Роман Вилфанд. Такива температури не е имало от 2006 година насам.

"Според нашите оценки за още пет дни температурата ще бъде под нормалната с 10-15 ° C в такива гъсто населени райони като Омск, Томск, Новосибирск, Кемерово, Алтай, на юг от Красноярската територия", заяви Вилфанд.

Специалистът е категоричен, че в тези региони температурата достига -40°С. Той отбеляза, че такъв задържащ се антициклон е рядко явление, като последният път е бил през януари 2006 година.

"Необичайно студено време под нормалното със седем градуса ще остане в Курганска област, в Омска област, в Приморския край, средните дневни температури ще бъдат 7-10 ° C под нормата, в Ханти-Мансийския автономен окръг студената аномалия ще достигне 15°C под нормалното, в района на Алтай ще бъде -40° C и по-ниско", допълни Вилфанд.

В някои региони на Урал времето също ще бъде необичайно студено, там е със 7 ° или повече под дългосрочните стойности.