София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

"Републиканци за България": И Световната банка разби мита за доброто управление на страната

"От Световната банка имат различни виждания с правителството"
13 мПолитика 162 Мирослав Митков

Икономическият доклад за Европа и Централна Азия на на Световна банка е поредният документ, който развенча мита за доброто управление на страната. Чрез него една от най-престижните международни финансови институции намали прогнозата си за ръста на БВП на България с внушителните 0.7 процентни пункта до едва 2.6% през 2021г. и обяви, че очаква страната ни да се върне на предкризисните нива чак през 2022/2023г.

Документът е изпълнен с критики в три основни направления, за които ние от ПП „Републиканци за България“ отдавна алармираме. Той акцентира върху провала на ваксинационния процес, слабото управление и забавената подкрепа за домакинствата и бизнеса.

Докладът на Световната банка набляга на факта, че страната ни е на последно място в Европа по поставени ваксини – едва 4,4% от населението. Той категорично оборва тезата на Борисов, че „навсякъде е така“ и посочва забавената ваксинация като основен риск пред възстановяването на българската икономика.

Специално място е отделено и на слабостите в управлението. Те подкопават потенциала за растеж и увреждат доверието в институциите. Водят до лошо качество на публичните услуги и намалени преки чуждестранни инвестиции. Бавното изпълнение на структурните реформи пък продължава да задържа способността на страната да се върне към растеж.

От Световната банка имат различни виждания с правителството и по отношение на икономическите мерки. Според институцията, подкрепата към домакинствата и бизнеса е забавена, което допълнително натежава върху икономическата активност и може да забави възстановяването през 2021г.

Ние от ПП „Републиканци за България“ споделяме мнението на експертите от Световната банка, че във фазата на възстановяване, най-важната задача е да се гарантира оптималното използване на безпрецедентния размер на еврофондовете, изчислен на 29 млрд. евро за периода 2021 – 2027г. Това обаче е невъзможно при сегашния начин на управление – едноличен и на парче. Затова най-важната ни задача на вота в неделя е моделите на „джипката“ /по отношение на икономиката/ и „ластика“ /по отношение на здравеопазването/ да бъдат прекратени.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!