София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Румен Петков: Американските войници или са некадърни, или злонамерени

Коментар за инцидента в Пловдив
16 мПолитика 2585

На 11 май, по време на широко рекламираното съвместно военно учение, американски войници нахлуват в производствен цех в Пловдивско. Това е или очевидно некадърие, или злонамерена демонстрация, но и в двата случая трябва да се търси съдебна отговорност. Демократичните български институции мълчат, мълчат двама поредни министри на отбраната, мълчи началникът на отбраната, мълчи командващият на съвместните сили за специални операции, мълчат всички. Това се посочва в позиция на лидера на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията

"Потърпевшият собственик г-н Димитров и неговият адвокат са пуснали жалби. Това не отменя въпроса за отговорността на посочените длъжностни лица. Те трябва да бъдат отстранени незабавно от длъжност, специално командващият съвместните сили, който, вероятно, е утвърдил плана, трябва да бъде задържан, за да не се унищожат доказателства, началникът на отбраната трябва да бъде задържан и трябва да се назначи независимо разследване. Защото мълчанието убива демокрацията. Другото обяснение - че това е провокация, организирана от руски шпиони, е по-тъпо от ръководителите на това учение така, че то няма да свърши работа", заявява Петков.

По думите му друг е въпросът, че някой трябва да ни каже бойният самолет B-52 на какво основание кръжи на Дунава, какво учение извършва над Созопол. "Имало ли е заплаха за нашата територия, кой и кога е дал разрешението за този полет, от какъв български самолет е бил придружаван B-52 и на какво основание се е разхождал на другите европейски страни, нас не ни интересува, но над България, Черно море и Созопол. Въпроси, които сигурно ще прокънтят, дано да не замрат без отговори", се посочва още в позицията на Румен Петков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!