София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Петков: Цветанов създаде комфорта за хора като Димитър Желязков

През 2009 година Митьо Очите е победил държавата

17:52 ч. 18.08.2018 г.Политика 12

За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината, коментира на пресконференция в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„През 2007 г. беше извършен арест на организирана престъпна група, 17 члена, като всички те влязоха в затвора. Как са лежали в затвора е друг въпрос. Правоохранителната система, Министерството на вътрешните работи, професионалният му състав по блестящ начин извърши повече от шест месеца полицейска операция по проследяване, подслушване, агентурно набиране на информация и доказателствен материал. 17 души, в това число и счетоводител, бяха вкарани в затвора, където им е мястото".

Петков каза, че през 2009 година основните фактори в Министерството на вътрешните работи, които по блестящ начин са организирали и провели въпросната операция, са били уволнени. И именно това е годината, „в която Димитър Желязков победи държавата“. „Неговият инструмент се казва Цветан Цветанов. Той, като министър на вътрешните работи, уволни генерал Павлин Димитров, тогава директор на Областната дирекция в Бургас, след това главен секретар на Министерството на вътрешните работи и полковник Жоро Стоицев, тогава ръководител на ДОТИ. По този начин тогава министърът на вътрешните работи каза на цялата бургаска полиция, че който се занимава с Димитър Желязков, го уволнява. Кой да работи тогава с него?“

Румен Петков е категоричен, че политическите партии, които са съпътствали вътрешния министър през посочения период, трябва да понесат политическа отговорност. „Не познавам Бенчо Бенчев и няма как да кажа каквото и да е за него. Той доби популярност, защото беше в Турция с Димитър Желязков. Но когато една партия издига такива съветници, тя трябва да носи отговорност пред обществото.