София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

РУСИЯ И САЩ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ВЪЗДУХА НАД СИРИЯ

ДВЕТЕ СТРАНИ ЩЕ ИЗБЯГВАТ СРЕЩИТЕ В ПРОСТРАНСТВОТО НАД СИРИЯ
6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Русия и САЩ подписаха споразумение за уреждане операциите на въздушните си сили в Сирия. Сделката е насочена към предотвратяване на инциденти между двете страни и осигуряване нормалното функциониране самолетите на Москва и Вашингтон.
Споразумението, чието пълно име е „Меморандум за взаимното разбирателство между министерствата на отбраната на Русия и САЩ за предотвратяване инциденти и осигуряване на авиационни полети по време на операции в Сирия" е приветстван като "положителна стъпка" в обтегнатите отношения между Кремъл и Пентагона.
Документът е от важно значение. Той регулира действията на пилотирани и безпилотни самолети, правила за преминаване през въздушното пространство над Сирия, които да изиграят роля в избягването на инциденти между военновъздушните сили на двете страни.
Веднага след споразумението ще се създадат денонощни канали за комуникация, създадени между командирите на държавите. От американска страна са дали обещание за уведомяване на коалиционните си партньори, така че правилата и ограниченията по договорката, да важат и за тях.
Причина за постигнатото споразумение е „визуалният сблъсък“ на летателните машини на САЩ и Русия във въздушното пространство над Сирия. Кадри от „срещата“ на изстребителите на двете държави показват, че те са във все по-опасна близост помежду си, което покачва риска от инцидент.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!