София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия и Украйна разменят затворници

Ситуацията се разглежда като победа за Владимир Зеленски

Русия и Украйна разменят затворници

Ситуацията се разглежда като победа за Владимир Зеленски

9 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


Затоплят ли се отношенията между Украйна и Русия? Шансовете  за положителен отговор на този въпрос стават все по-големи, след като  днес стана ясно, че има раздвижване по най-чувствителния досега въпрос между двете старни - задържаните затворници.
 
Автобуси с украински военнопленници бяха снимани да напускат затвор в Москва под полицейски ескорт. Местни медии съобщиха, че украински военен самолет е кацнал в руската столица, в очакване да превози освободените. Инфорамцита към момента е, че са освободени 35 украинци, като сред тях са 24-мата моряци, арестувани миналата година в Керченския проток.
 
В отговор на това освобождаване, се очаква Киев да предаде задържаните руски граждани на своя територия, като техният брой все още не е уточнен.
 
Припомняме, че в четвъртък украински съд пусна под гаранция бивш командир на сепаратистките сили в Източна Украйна, който беше заподозрян за свалянето на самолета на малайзийските авиолинии през 2014 г.
 
За размяната  на затворници между двете страни започна да се говори, след като Владимир Зеленски смени Петро Порошенко на президентския пост в Украйна. В страната разглеждат събитието като победа за новия държавен глава.