София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Русия открива специални магазини за служители на дипломатически мисии

Магазините ще работят на принципа на известните по времето на бившия СССР "Берьозка"

16 дниОбщество 31 Катерина Найденова

В Москва и Санкт Петербург ще бъдат открити специални безмитни магазини за служители на дипломатически мисии.

Това съобщава "РИА Новости", позовавайки се на съобщение на информационния отдел на Главното управление за обслужване на дипломатическия корпус към руското МВнР.

"В момента се работи по документалното оформление на дейността на тези магазини," допълват от пресслужбата, като допълват, че се подготвя пакетът документи, свързани с фирмата, която ще организира безмитната търговия.

От магазините ще пазаруват не само служители на дипломатически мисии, а и такива от консулски учреждения и други международни организации.

Магазините ще работят на принципа на известните по времето на бившия СССР "Берьозка".

Техен аналог в България преди 10 ноември 1989 г. бяха магазините от веригата "Кореком", където се пазаруваха западни стоки с валута, като право на това имаха само чужденци (дипломати, търговски представители и т.н.), както и българи, работили зад граница, т.е. имащи право по тогавашните разпоредби да притежават валута.

Цените във възраждащите се корекоми в Русия ще бъдат в рубли, долари и евро. В тях ще може да влизат и да пазаруват само лица, получили акредитация от руското външно министерство. След закупуването на каквато и да било стока от тези магазини, ще се издава касов бон с надпис Duty Free, в който може да има и лични данни на клиента.

Въпреки удивителната прилика със социалистическите "Берьозка" от пресслужбата на МВнР, твърдят: "Грешка е магазините за бъдат смятани за възродени "Берьозки" от съветско време, в които, освен чужденци, можеше да пазаруват и наши граждани при наличие на чекове от Внешпосилторг".