София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Емил Димитров: Само в един от ТЕЦ-овете на Ковачки може да се горят отпадъци

Екоминистърът е на проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

Емил Димитров: Само в един от ТЕЦ-овете на Ковачки може да се горят отпадъци

Екоминистърът е на проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

3 месецаОбщество 37 Ивана Иванова


От четирите проверени ТЕЦ-ове само един има право да гори отпадъци - този в Сливен. Там се горят отпадъците на София. Другите нямат право. Тук имаха лиценз, но нямат пречистватели и той им бе отнет. Това заяви в община Бобов дол министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Екоминистърът заедно с главния прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов провериха за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. 

"Докато не се поставят филтри, ТЕЦ-овете няма да имат право да горят отпадъци", каза още той. 

"Бях много пъти в ТЕЦ “Бобов дол”. Не установихме да се горят отпадъци там, но те са на 24-часов контрол", допълни Димитров. "Надявам се до 10 дни проблемите с РДФ боклука да приключи", коментира екоминистърът. 

Припомняме, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Всичките ТЕЦ-ове са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.