София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ твърдят, че иранският командир Сюлеймани е планирал преврат в Ирак

Властите в Иран ще упражнят своето право на самозащита

5 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Американският републикански сенатор Марко Рубио защити решението на президента на САЩ да нареди въздушните удари, при които беше убит командирът на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия Касем Сюлеймани, като заяви, че той е готвил преврат в съседен Ирак и нападения срещу САЩ.

„По заповедите на иранския върховен лидер (аятолах Али Хаменей) Сюлеймани планираше преврат в Ирак“, написа Рубио в свое съобщение в социалната мрежа „Туитър“, без да се позовава на източници.

„Той подкупваше и заплашваше политици, възползваше се от ресурсите на Ирак и създаде голяма военна сила, лоялна на него, в опит да превърне Ирак в платформа, от която да напада САЩ и нашите съюзници“, добави сенаторът.

Междувременно властите на Иран в писмо до генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН, относно ситуацията около убийството в Ирак на генерал Касем Сюлеймани, заявиха, че могат да упражнят своето право на самозащита.

„Иран, в съответствие с международното законодателство, си запазва всички права да предприеме необходимите мерки, по-специално да използва правото си на самозащита“, се казва в писмото на постоянния представител на Иран към ООН Маджид Тахт Раванчи.

В документа дипломатът заявява още, че вместо заявената цел за борба срещу тероризма, „самите САЩ се борят срещу тези, които се борят с тероризма“. „Подобно поведение сериозно подкопава регионалните и глобални усилия за борба с международния тероризъм“, се казва в документа.

„Тези действия са насочени към ескалиране на напрежението в и без това проблемния регион. САЩ ще бъдат изцяло отговорни за последствията от своите действия“, предупреди Маджид Тахт Раванчи. Той също така призова Съвета за сигурност на ООН да осъди действията на Вашингтон.