София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Шарл Мишел: Системата на ООН е склеротична и затормозена

Според него нахлуването на Русия в Украйна е разкрило спешната необходимост от реформиране на системата за вземане на решения

21 сПолитика 347 Иванина Игнатова

"Тази система на Организацията на обединените нации днес е склеротична и скована от враждебни сили. Ние трябва да поемем своята отговорност." Това заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

"През последните 19 месеца един постоянен член на Съвета за сигурност - Русия - без никакъв срам предприема война, за да завладее съседна  страна", заяви Мишел на  годишната среща на световните лидери в Общото събрание на ООН.

Мишел изрази подкрепа за призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извънредни обстоятелства и за разширяване на глобалното представителство на органа.

"Тя дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си и дори да използва Съвета за сигурност за разпространяване на пропаганда, дезинформация и лъжи - нека бъдем честни.", добави той.

"Планетата пропада. Светът е разкъсван от бедност и несправедливост", каза той. "Цели части от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са недостатъчно или изобщо не са представени. Подкрепяме цялостната, мащабна реформа на Съвета за сигурност, за да се засили гласът на тези региони."