София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Ще сбъднем ли прогнозата за якото измиране или ще си измираме неяко?"

Коментар на Пламен Асенов

"Ще сбъднем ли прогнозата за якото измиране или ще си измираме неяко?"

Коментар на Пламен Асенов

10 чVox Populi 1120


Много неща не разбирам във връзка с охлабването на ограничителните мерки за борба с разпространението на коронавируса, граждани. Основният въпрос е защо те изобщо се предприемат в такъв мащаб, но него ще го задам по-късно.
Всъщност ще го задам, когато се изпълни прогнозата на Мутафчийски: „Очаквам много хора да измрат, яко да измрат!” 
Какво, смятате се за безсмъртни ли? Или не вярвате, че 
Яко измиране може наистина да се случи, защото като не виждате проклетия вирус, някак не можете да повярвате и в самия него. А може би го смятате, както пишат „приятелите” ви в социалните мрежи, за световна конспирация, направена с цел да ви вземат бизнеса? Точно вашия, дето ви позволява да си купите „Мерцедес”, пък макар и на старо. Или да ви развалят рахатя, като ви ограничат демократичното право да правите каквото си искате, без да ви пука за демократичните права на никого другиго? 
А вярвате ли в гравитацията, нея също не я виждате. Или в чудесата на квантовата механика - например, че една частица може да мине през два процепа едновременно като стой, та гледай. И други такива налудничави неща.  
Но може би, както казват някои други умни мислители – просто не бива да се говори по този начин, по който говори Мутафчийски, щото подобни думи плашат хората. А плашене на хората чрез инструмента на истината е лоша постъпка, поне от политическа гледна точка, и трябва да се избягва. 
Някой ще възрази, че не се знае дали в случая с прочутия генерал наистина става дума за истината. 
Ами тогава от какво се плашат хората – просто от звученето на самите думи, а не от техния смисъл ли? Защото ако смисълът им е лъжа, не би трябвало да се плашат, а да я пренебрегнат или опровергаят на бърза ръка. Или ако е глупост – би трябвало да ѝ се присмиват, не да се страхуват, нали?  Обаче те се били плашели…..де дърво, де – не се плашат да пият ичкия и да карат колата като бесни маймуни из града, в това са смели.
Коментар на Пламен Асенов за Faktor.bg