София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шестима френски тийнеджъри са обвинени за съучастие в убийството на учителя Самюел Пати

Случаят е от 2020 г.

2 месецаОбщество 45 Кристияна Стефанова

Шестима френски тийнеджъри са обвиняеми за съучастие в убийството на учителя Самюел Пати. Той бе обезглавен от ислямски екстремист преди 3 г. Очаква се по-късно съдът за малолетни и непълнолетни във Франция да обяви присъдата на шестимата. Причина за убийството на учителя била, че той показал карикатура на пророка Мохамед пред учениците си по време на дебат с тях за свободата на изразяване. Информацията е на Асошиейтед прес.

Пати, учител по история и география, бе убит на 16 октомври 2020 г. в Париж, близо до училището, в което преподаваше. 18-годишният му екзекутор от чеченски произход Абдулах Анзоров, по-късно бе застрелян от полицията.

Името на Пати бе публикувано в социалните мрежи след дебата в клас на тема свободно изразяване, по време на който учителят показал карикатури на пророка Мохамед, публикувани от сатиричния вестник "Шарли Ебдо". Публикацията на тези карикатури предизвика през 2015 г. смъртоносно екстремистко нападение срещу редакцията на изданието.

Всички подсъдими са ученици в училището, в което преподавал Пати. Ако бъдат осъдени, те могат да получат присъда до две години и половина затвор. Обвинението към петима от подсъдимите, е че са проследили учителя и са го посочили на нападателя. Тогава те са били на 14 и 15 години. Срещу това те получили 300-350 евро. Следователи установиха, че нападателят е искал да вземе под прицел Пати, но не е знаел как изглежда той и не е могъл да го разпознае.