София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шествия за еднополовите бракове в Тайван

В страната е насрочен и референдум по темата

Шествия за еднополовите бракове в Тайван

В страната е насрочен и референдум по темата

1 годинаОбщество 6 Боряна Райчева


Многолюдни шествия ЗА и ПРОТИВ браковете между гей двойки се провеждат в Тайван. На 24 ноември в страната ще се проведе референдум с въпрос "Дали в гражданското законодателство да бъде предвидена възможността за сключване на еднополови бракове?"

Активисти, които са против равенството в браковете, подадоха молба в Централната избирателна комисия, темата за равенство в браковете да не бъде включена в Гражданския кодекс, а за нея да бъде предвиден специален закон, който да защитава семейните ценности.

Референдумът има за цел да реши дали бракът трябва да бъде ограничен до връзка между мъж и жена и дали е нужен специален закон за защита правото на еднополовите двойки на законен постоянен съюз.

Ако този дебат е в полза на гей двойките, ще трябва да се създаде отделен закон за гражданските бракове. Това е първото такова решение на територията на Азия.

Припомняме ви, че през май 2017 г. Конституционният съд на островната държава Тайван обяви, че еднополовите двойки имат право на законен брак. Срокът, даден от КС за прокарване на закона е две години.