София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шведски прокурори: Оскверняването на Корана чрез изгаряне или ритане не е престъпление

На 28 август в шведския град Малмьо се състояха протестни действия на крайнодясната партия
19 мЕвроком 941

Оскверняването на Корана чрез изгаряне или ритане на книгата само по себе си не е престъпление от омраза, каза шведски прокурор, след като бяха прекратени разследванията на два протеста срещу исляма, предизвикали мюсюлмански бунтове в Малмьо, пише Ruptly.

Шведските власти решиха да прекратят разследванията за действията на крайнодясна датска политическа партия, която предизвика безредици в град Малмьо през август. Членовете на Stram Kurs („Твърда линия“) бяха заподозрени в подстрекаване към омраза срещу етническа група. Но прокурорите заявиха, че изгарянето и ритането на копия от свещената книга на Исляма не представлява престъпление от омраза.

Двете противоречиви демонстации се разиграха на 28-и август. Изгарянето беше инсценирано и заснето в квартал Емилсторп, докато екшънът, който организаторите нарекоха „Коран футбол“, се случи малко след това на площад Сторторгет. В крайна сметка шведската полиция арестува трима членове на партията по подозрение за подбуждане към омраза. Видеозаписите от двата протеста възмущават местната мюсюлманска общност, предизвиквайки безредици в града.

Докато оскверняването на Корана само по себе си не представляваше престъпление от омраза, някои от скандиранията, които можеха да бъдат чути по време на сесията за ритници, можеха да се считат за такива, заяви в понеделник прокурорът на Малмьо София Сирен пред вестник Sydsvenskan. Но следователите не успяха да установят кой ги е извикал, което прави невъзможно преследването. Така миналата седмица сондите бяха затворени.

Самите бунтове обаче са оставили по-надеждни доказателства, изглежда. Миналата седмица шестима души бяха обвинени в различни престъпления, свързани с разпространението на насилие. 31-годишен мъж е разбит благодарение на видеоклипове, които самият той е заснел и публикувал в TikTok по време на безредиците. Всички петима са тийнейджъри, включително четири 16-годишни момчета и 17-годишно момиче. Прокурорът Томаш Олвмир каза, че вероятно ще последват още обвинения.

В размириците в Малмьо участваха около 300 участници, които вандализираха имущество и се сблъскаха с градската полиция, оставяйки 15 служители ранени и причинявайки щети в размер на 465 000 долара, повечето от които нанесени на полицейски превозни средства.