София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Славов, ДБ: Спецпрокуратурата се утвърди като бухалка срещу неудобни опоненти и бизнеси

Депутатът обясни, че водените дела ще бъдат довършени пред общите наказателни съдилища
пропускане
8 чПолитика 639 Слав Механджийски

През изминалите 10 години специализираните органи за наказателно правосъдие се утвърдиха като бухалка в ръцете на управляващите срещу неудобните политически опоненти и определени бизнеси, които са конкурентни на обръчите фирми около властта. Това коментира депутатът от Демократична България Атанас Славов, един от вносителите на промените в Закона за съдебната власт, пред Евроком.

Той коментира и днешните протести на прокурори срещу промените:

„Нека да подчертаем – става дума за протести на прокурори и следователи, но не и на съдии. За българските съдии е важно да бъдат гарантирани основните права на гражданите и това може да стане най-добре в общите съдилища“.

Според него Специализираният съд и прокуратура не се ползват с особена обществена подкрепа.

„Единственият висш държавен служител, който има забрана да влиза в САЩ е именно съдия от Специализирания наказателен съд“, допълни Славов.

Относно притесненията за освобождаване на запорираните сметки на подсъдимите, той подчерта, че делата, които са започнати пред Спецсъда ще бъдат довършени пред общите наказателни съдилища или от състава, за да не се стигне до прекратяването им.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!