София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Словакия въвежда вечерен час

Причината е увеличеният брой на заразените от коронавирус
5 сОбщество 229 Златина Петкова

Вечерен час в Словакия влиза в сила от тази вечер. Словаците няма да могат да напускат дома си от 20:00  до 5:00 часа.

През деня хората са приканени също да си стоят вкъщи, с някои изключения като посещения на лекари, работа, разходка сред природата или с домашни животни. Полицейският час засега е в сила до 19 март, но може да бъде удължен.

Причината за строгите мерки е увеличаващият се брой на заразени в страната. Словакия е с население 5,4 милиона души. Тя е регистрирала средно по 24 смъртни случая от COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни.

Според специалисти това се дължи на редица грешки, като твърде късното въвеждане на локдаун, чието спазване не се следи достатъчно, и на лошото състояние на здравните грижи в страната. 

Част от експертите обаче считат, че е за предпочитане по-добро прилагане на съществуващите ограничения, вместо да се въвеждат нови. В понеделник Словакия стана втората страна от ЕС след Унгария, която получи руската ваксина Спутник V, от която е поръчала общо 2 милиона дози.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!