София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

София с титла „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

През 2024 столицата ни ще е домакин и организатор на “5-а Световна среща за спорта“

пропускане
34 сОбщество 222 Антония Лазарова

Три основни приоритета обявиха в дейността на София като „световна столица на спорта“ през 2024 г. Титлата бе спечелена благодарение на иновативността и добрите практики, въведени от града като „европейска столица на спорта“ през последните 8 години, съобщават от Столична община.

София ще е домакин на Петата световна среща за спорта през 2024 г.

На пресконференция днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщиха, че програмата на Фондацията през следващата година се базира върху три основни направления:

- осигуряване на повече възможности за спорт, за активен и здравословен начин на живот, чрез нови основни, партньорски и съпътстващи събития, които за следващата година са общо 312.

- засилване социалната роля на инициативата с повече активности със социална ангажираност с цел предоставяне на възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи

- преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата и спортна инфраструктура на Витоша и околните планини.

„Ученическият спорт и спортът за всички са сред постоянните приоритети на Столична община. Инициативата „столица на спорта“ позволи да предоставим повече възможности в това отношение. За последните 4 години в града ни се състояха 1380 спортни събития, които увлякоха над 4 милиона души. Само Фондацията „София – европейска столица на спорта“ организира за този период 534 активности и още толкова съпътстващи събития. Много спомогна и Програмата за директно финансиране на спортните клубове, както и промените в наредбите, стимулирали повече инвестиции в спортната база. Надявам се следващият кмет да продължи тази политика по отношение на спорта за гражданите и гостите на нашия град,“ заяви Йорданка Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изтъкна все по-мащабната дейност и предоставянето на повече възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи. "Столична община издейства спортната база да бъде ползвана безплатно от децата със специални нужди. Важно е отношението към спорта, който формира много полезни качества в практикуващите го,“ каза още Георгиев, който е и председател на Фондация "София - европейска столица на спорта".
Като световна столица на спорта през 2024г. София има три приоритета -  Портал на Столичната Община - Портал на Столичната Община

През 2024 София, като Световна столица на спорта, ще е домакин и организатор на “5-а Световна среща за спорта“ (5th World Meeting in Sport). В нея ще участват представители на спортни организации и структури от цял свят, като ще бъдат разисквани широк обхват от теми и проблеми в сферата на спорта, активния начин на живот и превенцията.