София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сотир Цацаров против инвестиционното гражданство

Българското гражданство е гражданство за ЕС

Сотир Цацаров против инвестиционното гражданство

Българското гражданство е гражданство за ЕС

8 месецаПравосъдие 4 Боряна Райчева


По време на изслушване на Сотир Цацаров във временната анкетна комисия за купуване на българско гражданство главният прокурор коментира, че възприема с предубеждение предоставянето на гражданство на инвеститори в България.

Става дума за хипотезите, при които лице, което не е български гражданин, има възможност да получи българско гражданство, ако прави инвестиции в България. 

ДАНС е осъществила доста широка проверка по случаи на получаване на българско гражданство. Установени са случаи, в които тези инвестиции изобщо не са поддържани, дори за шест месеца. В резултат на тези проверки до този момент е изискано от министъра на правосъдието в 7 случая да предложи на президента на анулира тези гражданства. Два от случаите са на граждани от Руската федерация, 3 - Египет, 1 от Пакистан и един от Йордания. Проверките продължават. 

Дали можем да даваме българско гражданство заради направени инвестиции. Ако има такъв инвеститор, то той може да ползва съвсем други хипотези. Но да отваряме така широко вратата и след това този инвеститор да тръгне с един български паспорт, който е и паспорт за цяла Европа, това трябва да бъде променено, категоричен е Цацаров.

Проверката относно предоставяне на българско гражданство на инвеститори е правена през последните 10 години. Проверката дали инвестицията се поддържа две години, както е според изискването на закона, е много трудно осъществима, коментира още главният прокурор.