София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стоянов проведе двустранни срещи с колегите си от Австрия, Белгия, Румъния и Унгария

Българският вътрешен министър благодари за усилията на Белгийското председателство

1 месецОбщество 11 Кристияна Стефанова

В рамките на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи" министър Калин Стоянов проведе интензивни и ползотворни работни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария, съобщиха от пресцентъра на МВР.

С министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС, обсъдиха актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация. Българският вътрешен министър благодари за усилията на Белгийското председателство за подобряване на функционирането на Шенген и получи уверение и потвърдена подкрепата от страна на Председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск- укрепване на капацитета на гранична полиция, както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна. В максимална степен се използват както националните, така и ресурсите, предоставени от ЕК и Фронтекс. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог.

В хода на разговора с министъра на Румъния Каталин Предою, отново бе изведена общата цел - да се работи в тясна координация за отпадане на контрола и по сухоземните граници. Двете страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност.

Висока оценка в областта на вътрешните работи бе дадена и при проведения разговор между министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха обсъдени мерките, които двете страни предприемат за ограничаване на нелегалната миграция и противодействието на трафика на мигранти. Министър Пинтер потвърди, че финализирането на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за предстоящото от юли т.г. унгарско председателство на Съвета на ЕС./БГНЕС