София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

"Съжалението не е изнасилване“, казва адвокатът на Уайнстийн в заключителната си пледоария

70-годишният бивш филмов магнат е обвинен в сексуално посегателство над две жени

1 мПравосъдие 236 Александър Евстатиев

Адвокат на Харви Уайнстийн, по време на делото му за изнасилване и сексуално посегателство в Лос Анджелис, каза пред съдебните заседатели в четвъртък, че случаят на прокурорите разчита изцяло на искането им да се доверят на жени, чиито показания показват, че не заслужават доверие.

„Повярвайте на думата ми“ – пет думи, които обобщават целия случай на прокуратурата“, каза Джаксън пред съдебните заседатели в заключителната си реч.

70-годишният бивш филмов магнат е обвинен в изнасилване и сексуално посегателство над две жени и извършване на сексуално посегателство срещу други две жени.

Джаксън твърди, че две от жените изцяло са лъгали за срещите си, докато другите две са участвали в „транзакционен секс“ в името на напредъка в кариерата, който е „100% по взаимно съгласие“. Но след популяризирането на #MeToo около Уайнстийн със статии в New York Times и New Yorker - които Джаксън нарече "сбирщина на кучета" на клиента си - жените започнаха да съжаляват.

„Съжалението не е изнасилване“, каза Джаксън няколко пъти пред съдебните заседатели.

Уайнстийн вече излежава 23-годишна присъда за присъда в Ню Йорк за изнасилване и сексуално насилие срещу две жени.

Прокурорите в Лос Анджелис завършиха заключителните си аргументи по-рано в четвъртък, след като изнесоха по-голямата част от тях в сряда, и призоваха съдебните заседатели да завършат свалянето на Уайнстийн, като го осъдят в Калифорния.