София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

ТАСС: Байдън нарича белите расисти най-голямата терористична заплаха в САЩ

Той нарече Ку-клукс-клан "най-опасните хора в Америка"
32 мЕвроком 984

Белите върховисти са опасни за обществото и тяхното движение представлява най-голямата терористична заплаха в Съединените щати. Това обяви американският президент Джо Байдън, говорейки във вторник вечерта на публична среща в Милуоки (Уисконсин), пише ТАСС.

Членовете на ултрадясната расистка организация Ку-клукс-клан, той нарече "най-опасните хора в Америка". "Това е най-голямата вътрешна терористична заплаха в Америка", подчерта американският лидер.

"Ще се погрижа Министерството на правосъдието да обърне повече внимание на тези хора, така че да се съсредоточим върху това как да се справим с нарастването на движението на привържениците на върховенството на белите", добави държавният глава. "Администрацията на Вашингтон", продължи той, "ще проучи въздействието на разпространението на това движение върху определени групи от населението, включително силите за сигурност".

"Това е проклятието на нашето съществуване. Те винаги са били. Те наистина са луди, те са опасни хора", - заключи президентът, говорейки за белите върховисти.

По-рано Байдън възложи на администрацията си да засили борбата срещу вътрешния екстремизъм, да извърши цялостна оценка на рисковете от вътрешния екстремизъм във връзка с безредиците, станали в Конгреса на САЩ на 6 януари.

В събота Сенатът на Конгреса оправда бившия президент на републиканците Доналд Тръмп като част от втората му процедура за импийчмънт, инициирана от депутатите от Демократическата партия. Производството за импийчмънт беше започнато заради изявления на Тръмп на 6 януари. На този ден поддръжници на републиканеца, събрали се във Вашингтон на митинг в подкрепа на хиляди, се втурнаха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, проведени в страната на 3 ноември миналата година, които бяха спечелени от демократ Байдън.

В одобрената от Камарата на представителите резолюция имаше само една обвинителна статия - подбуждане към бунт.

Финансиране на полицията

Байдън вярва, че финансирането на полицията не трябва да се намалява, а по-скоро да се увеличава, за да осигури на обществото надеждни и професионални служители на реда.

„Първото нещо, което искам да кажа, е, че не лишаваме полицията от финансиране“, каза той, отговаряйки на въпрос на един от събеседниците.

Байдън добави, че възнамерява да предприеме други стъпки, за да предотврати повторението на инциденти като смъртта на Джордж Флойд, по-специално да приеме законодателство, което да определи правата и отговорностите на полицейските служители и да подобри работата на наказателната система. "Никой не трябва да влиза в затвора за употреба на наркотици, той трябва да отиде на рехабилитация - каза американският президент. - Системата трябва да се промени, така че рехабилитацията да е в центъра. Хората в затвора трябва да се научат да работят като механици, готвачи и придобие професия. "

Байдън също така подчерта необходимостта от справяне със системния расизъм в Съединените щати и набирането на повече афроамериканци и испанци в полицията.

На 25 май 2020 г. в Минеаполис е убит афроамериканецът Джордж Флойд. Полицията използва дросел. И четиримата служители на реда, участващи в задържането, бяха освободени и обвинени. След смъртта на Флойд в няколко държави започват протести срещу нарушаването на правата на чернокожите, сблъсъци с полицията, многобройни случаи на грабежи и вандализъм. В светлината на инцидента много правозащитни организации призоваха за намаляване на финансирането на полицията в страната, най-радикалната - дори за нейното разпускане.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!