София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Театърът чете" отбеляза 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

На представлението ще се чете Рей Бредбъри и Борис Виан

"Театърът чете" отбеляза 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

На представлението ще се чете Рей Бредбъри и Борис Виан

48 мКултура 248 Йоана Стайкова


Драматичен театър "Стоян Бъчваров" навлиза в своята 100-годишнина през този сезон. Отбелязването на рождения ден ще се състои от специално издание на поредицата "Театърът чете", който ще представи Рей Бредбъри (1920-2012) и Борис Виан (1920-1959), които също биха навършили 100 години през 2020г. 


Домакин ще бъде актрисата Милена Кънева, а текстовете на Бредбъри и Виан ще се четат от Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Пламен Димитров и Николай Божков. Музикалният фон, на който ще се проведе актьорското литературно четене, ще бъде подбран от Стоян Радев. 


Рей Бредбъри е известен писател, който отказва да бъде обозначен като научен фантаст -  „Не се опитвам да опиша бъдещето – казва той. – Опитвам се да го предотвратя“. Той е известен със своите книги  “451 градуса по Фаренхайт”, “Марсиански хроники” и  “Вино от глухарчета”. Номиниран е за награда "Оскар", има награда "Еми" и през 2000г. е удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност. 


Борис Виан е френски писател и музикант, който изненадва съвременните читатели със своите провокативни романи „Ще плюя върху вашите гробове“, „Мъртвите имат еднаква кожа“, „Ще пречукаме всички гадняри“. Известен като винаги част от скандали, Борис Виан се изявява и като драматург.


10 карти за лоялни клиенти от книжарница "Сиела" ще бъдат разиграни в това издание на "Театърът чете" с постоянна отстъпка 12%.


Онлайн книжен щанд „Тайната книга“ ще бъде партньор на театъра в инициативата. Те ще представят издания на книги, чиито заглавия вече се намират само в Градската библиотека. Посетителите ще имат възможност да си купят световни романи на български език, които са издавани отпреди 1950г. 


Събитието "Театърът чете" ще се проведе на 22 август на Лятната сцена "Зад Театъра" Драматичен театър "Стоян Бъчваров".