София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Тленните останки на Фердинанд I вече пътуват към България

Ковчегът ще бъде откаран в двореца Врана

10 дниОбщество 5 Васил Василев

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд I вече летят за България, за да бъдат пренесени в двореца Врана. Военният самолет ще кацне на правителствения ВИП на летището в София в 14 часа.

От самолета ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към двореца „Врана". Траурната церемония, в която може да участват и граждани, ще тръгне от главния вход на парка "Врана", като от един момент нататък гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще го пренесат до самия дворец. Там гвардейският оркестър ще изсвири първия български химн „Шуми Марица". Пред самия дворец "Врана" тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат посрещнати от внука му Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани. След церемонията ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред покойния цар Фердинанд, ще могат да го направят. Първи в тесен кръг с монарха ще се простят наследниците му. След това ковчегът ще бъде положен в семейната крипта в двореца. 
Пренасянето на тленните останки на цар Фердинанд в България се случва 76 години след смъртта му. Досега той беше в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург.