София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Тодоров: С нито един от двата вида КОД - изходен и двоичен, не може да се манипулира вота

''За злоупотреба с изборните гласове човек трябва да разполага с ключа, хешкода и пин кодовете''

58 сОбщество 401 Кристияна Стефанова

С нито един от двата вида КОД - изходен и двоичен, не може да се манипулира вота. Единствено ако някой започне да продава изходният КОД, може да има проблеми с авторските права. Това заяви в ефира на НОВА изпълнителеният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Има кодове, които е хубаво да не притежава всеки. На машините може да работи само нещо, подписано със специален ключ. Той се генерира от ЦИК. Не би трябвало никой друг да има достъп до него. Само неговото притежание обаче не е достатъчно да се манипулира вота. Има една хешфункция, която генерира ХАШКОД, изписан на разписката на всяка секция. Той трябва да е един и същ в цялата страна'', поясни Тодоров.

''Ако някъде се различава хашкодът, значи нещо не е наред в машините. Имаше няколко различия, когато се счупиха някои машини. При счупване на флашките, системата казва, че има нарушение. Такъв е и случаят с машините, където излезе надпис "Дневникът е подправен", допъли още той.

Според него за злоупотреба с изборните гласове човек трябва да разполага с ключа, хешкода и някои от пин кодовете.