София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп изпрати бомбардировачи в Близкия изток

Целта е да възпрат Иран

Тръмп изпрати бомбардировачи в Близкия изток

Целта е да възпрат Иран

1 годинаПолитика 4 Боряна Райчева


Кабинетът на Тръмп изпрати бомбардировачи в Близкия изток, като отговор на обезпокоителните индикации от страна на Иран. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че Съединените щати ще отвърнат с безмилостна сила на всяка атака.

 

Самолетоносачът Nimitz USS Abraham Lincoln (CVN 72) преминава през Гибралтарския пролив, навлизайки в Средиземно море, като това е продължение на операцията в 6-та зона от 13 април 2019 г.

 

Тъй като напрежението между Вашингтон и Техеран е високо, американски чиновник заяви, че действията за разполагането на въоръжените сили, са предприети като „възпиращи действия срещу потенциалната подготовка на иранските сили за възможни атаки срещу американците в района“. Длъжностното лице сподели, че според САЩ не се очаква предстоящо иранско нападение.

 

Болтън, който провежда все по-агресивна политика срещу Иран обоснова своите действия като „ясно и недвусмислено послание“ на американското правителство към Техеран.

 

Иран не показа конкретни дейности, с които да демонстрира нови заплахи, въпреки че наскоро обяви, че ще блокира Ормузкия пролив, ако и бъде забранено да използва стратегическия воден път. Около една пета от световното потребление на петрол минава от там.

 

Съединените щати не търсят война с Иран, но ние сме напълно готови да отговорим на всяка атака “, предупреди Болтън в изявлението си.

 

Вашингтон заяви, че ще спре разрешителните на страните да купуват ирански петрол, с цел да намали износа му до нула. Също така включи в черния си списък иранския елитен корпус на Революционната гвардия като го определи като чуждестранна терористична организация, която Иран използва за американска провокация.

 

Усилията на правителството на Съединените щати да наложи политическа и икономическа изолация на Техеран започна още миналата година с оттеглянето от ядрената сделка и друге световни сделки с Иран, договорени през 2015 г.