София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЦИК: Две медии са нарушили Изборния кодекс заради обявени резултати

Съгласно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК
10 сПолитика 460 Мирослав Митков

ЦИК е установила нарушения на Изборния кодекс за две електронни медии, затова че са обявили предварителни данни от гласуването в изборния ден, съобщиха от комисията.

Централната избирателна комисия, след извършен преглед на интернет страницата на двете медии, е установила, че те са публикували резултати от допитвания до общественото мнение, изразени в проценти, чрез които се визират партии и коалиции от гласуването в изборите на 4 април 2021 г.

Предварителни данни от гласуването в изборния ден се получават чрез допитване до избирателите за техния вот, след като напуснат избирателната секция. Поради това Централната избирателна комисия приема, че в случая публикуваните резултати от гласуването в проценти по партии и коалиции на интернет страницата на Pik.bg и на Blitz.bg представляват именно резултати от допитвания до общественото мнение в изборния ден и са нарушение на ИК.

Съгласно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на избори да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване на края на изборния ден на територията на страната, припомнят от комисията. Законът предвижда за лицето, което е нарушило разпоредбата на чл. 205 /ИК/, глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева. Субект на административното нарушение може да бъде физическо или юридическо лице.

ЦИК указва на двете електронни издания незабавно да премахнат от интернет страниците си публикуваните резултати от социологически проучвания.

Освен това, окончателният протокол от машините за гласуване във Велико Търново трябва да се разпечата след края на изборния ден. Това е принципното решение на ЦИК в отговор на запитване от РИК-Велико Търново по казуса, след спиране на машините там. Резултатите от машината ще се отпечатват и ще се попълват в протоколите на секционните комисии, е указанието на комисията.

От заседанието на ЦИК, което се провежда в момента, стана известно още, че две са и неработещите машини в Изборен район-Разград, които не могат да се поправят от техниците. Там гласуването ще продължи само с хартиени бюлетини. Часът на спирането на машините ще се посочи в секционния протокол. Такива са дадените указания на ЦИК към РИК Разград.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!