София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЦИК одобри доставчик на машините за вота през 2021 година

Кандидатите бяха общо осем, двама от тях бяха отстранени
19 чЕвроком 597

ЦИК определи доставчика за машините на гласуване за вота догодина. На днешното си заседание от комисията одобри победителя в обществената поръчка за устройствата, а това е "Сиела Норма".

"Сиела Норма" ще достави 9600 машини за гласуване. Това реши Централната избирателна комисия, която предстои да сключи договор с избраната компания.

"Сиела Норма" достави машините за гласуване на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае. Сега комисията купува устройствата, които ще се използват в секциите с над 300 избиратели не само на парламентарния вот догодина, както и на президентските избори след това, но и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

В процедурата за покупка на 9600 машини за гласуване оферти подадоха осем кандидати. Двама от тях бяха отстранени - "Български машини за гласуване" ДЗЗД и Иван Величков Иванов поради участие на едно юридическо лице в повече от едно обединение. "Български машини за гласуване" обжалват решението пред съда.