София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Цветелина Пенкова: Нидерландия и Австрия не назоваха истинските причини за своята позиция

„Видяхме , че получихме много мощна поддръжка от страна на големите европейски страни"

26 сПолитика 220 Александър Евстатиев

„Отлагането за пореден път на решението за влизане на България и Румъния в шенгенското пространство, въз основа на извънредни и допълнителни искания, които нямат пряко отношение към процеса на разширяване, е неоправдано. От това губи и ЕС", каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

Според нея когато решения се базират не на обективни факти, очевидно се преминава в зоната на политическите цели и възражения на две страни. 

 „Нидерландия и Австрия не назоваха истинските причини за своята позиция на вето. Те имат вътрешнополитически привкус и пренебрегват общите европейски интереси – сигурност и икономически ползи“, заяви Пенкова. 

 „Видяхме , че получихме много мощна поддръжка от страна на големите европейски страни и икономики- Германия и Франция, които осъзнават неотложността и потребността от това присъединяване“, каза още евродепутатът.