София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

УЧЕНИ ОТГОВАРЯТ: Има ли връзка между 5G мрежата и Covid-19?

Това е биологично невъзможно, считат учените

1 годинаОбщество 973 Боряна Райчева

Теории на конспирациите за връзката между разпространението на Covid-19 и 5G мрежата са биологично невъзможни. Това се съобщава от ВВС.

„Идеята за връзка между Covid-19 и 5G е биологично невъзможна“, казват учените, по-специално д-р Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг.

Директорът на Националната здравна служба в Лондон Стивън Поузи нарече подобни теории на конспирацията „най-лошият вид фалшиви новини“.

Според една от тези теории Covid-19 произхожда от Ухан, защото стартирали мрежата 5G не толкова отдавна и с нейна помощ вирусът се разпространява в други градове, където има кули за 5G.

Тези слухове се разпространиха главно чрез социалната мрежа Facebook в края на януари, приблизително по същото време, когато първите случаи на болестта бяха регистрирани в САЩ.

Теоретиците на конспирацията са разделени на два лагера: някои твърдят, че 5G може да потисне имунната система, правейки хората по-податливи на вирусна инфекция; други предполагат, че вирусът може по някакъв начин да се предава с помощта на 5G технологията.

Учените обаче подчертават, че радиовълните, използвани в 5G и други технологии за мобилни телефони, са в нискочестотния край на електромагнитния спектър. Те са по-малко мощни от видимата светлина и не са достатъчно силни, за да навредят на човек, за разлика от радиацията с по-висока честота, например от слънцето или медицинските рентгенови лъчи.

Адам Фин, професор по педиатрия в университета в Бристол, отбеляза, че 5G също не е в състояние да предаде вируса: „Настоящата епидемия се причинява от вирус, който се разпространява от един заразен човек на друг ... Вирусите и електромагнитните вълни от мобилните телефони и интернет връзките са две различни неща. Като тебешир и сирене “, подчерта той.

Важно е да се отбележи и друг сериозен недостатък в теорията на конспирацията, а именно, че коронавирусът се е разпространил в градове във Великобритания, където все още няма 5G, както и в Иран, където тази технология все още не е въведена.

По информация на Би Би Си, хората във Великобритания са започнали да палят и унищожават 5-G кули на фона на теорията за връзката между клетъчните комуникации и пандемията на коронавирус. През изминалата седмица бяха подпалени кули в Бирмингам, Ливърпул, Мелинг и Мърсисайд.