София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Украинското посолство: Русия иска да превърне АЕЦ "Запорожие" в база за ядрени терористи

„Чрез такива действия рашистите преминаха към нов сценарий", пишат от ведомството

16 сВойна 899 Николай Парашкевов

"Актовете на ядрен тероризъм в Запорожката АЕЦ - нейният артилерийски обстрел - са насочени към унищожаване на инфраструктурата на станцията, повреждане на всички електропроводи, по които се доставя електроенергия в енергийната система на Украйна, прекъсване на електрозахранването в южната част на страната", това написаха в позиция от украинското посолство у нас по повод обстрела над АЕЦ "Запорожие".

Вече втори ден Москва и Киев си отправят взаимни обвинения за това, чия е отговорността за атаките над най-голямата атомна централа в Европа.

„Чрез такива действия рашистите преминаха към нов сценарий – сценарий на унищожение, създаване на ядрена и радиационна авария в АЕЦ. Следователно обстрелът на централата с голяма вероятност ще продължи“, прогнозират от ведомството.

„Координираните действия на организациите за сигурност, по-специално на ООН, МААЕ и WANO, както и постоянният натиск върху Русия от страна на международната общност за изтегляне на военните от най-голямото ядрено съоръжение в Европа и пълното му демилитаризиране могат да предотвратят това. Необходимо е да се върне статут на ЗАЕС като мирен граждански обект, обект, какъвто е бил преди руската инвазия“, съветват от украинското консулство.

"Ако това не бъде направено сега, тогава Русия ще реализира плана си да превърне ZANP във военна база за ядрени терористи. Сега това се улеснява от активните действия на представители на "Росатом", които са на станцията и координират специална програма за прекъсване на ЗАЕС от енергийната система на Украйна чрез повреждане с помощта на артилерийски огън на всички комуникационни линии между ЗАЕС и енергийната система на Украйна“, предупреждават от украинското посолство.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!