София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Благоевград пак гласуват за кмет

Настоящият ще бъде отстранен от длъжност

В Благоевград пак гласуват за кмет

Настоящият ще бъде отстранен от длъжност

6 сПолитика 845 Златина Петкова


В община Благоевград отново гласуват за кмет. Вотът следва да се проведе през идните месеци, това става ясно след днешното заседание на Конституционния съд по казуса с кмета на Благоевград.

В сайта на съда е публикувано следното съобщение, в което се казва: 

„Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.“

Припомняме, че Върховният административен съд спря делото за мандата на кмета на Благоевград Румен Томов до произнасянето на Конституционния съд. С решение на ОИК пък бяха прекратени предсрочно пълномощията на Томов. Той обжалва това решение, но Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата му. След това Румен Томов обжалва това пред ВАС.

Причината за отстраняването му беше, че не е заличил в срок една от фирмите си и за определен период от време е бил едновременно кмет и търговец. Самият той обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време. 

До произвеждането на нови избори за кмет най-вероятно функцията на временно изпълняващ длъжността ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев, който вече беше избран за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград.