София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

В Испания разбиха престъпна група за фалишиви сертификати

Цената на фалшив PCR тест била 50 евро
17 сПравосъдие 368 Николай Трифонов

Испанската полиция съобщи, че е задържала 7 заподозрени членове на международна престъпна група, която изготвяла и продавала фалшиви паспорти за ваксинация срещу COVID-19, както и удостоверения за отрицателни резултати от тестове, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Престъпна група е рекламирала услугите си в антиваксърски групи в различни чат приложения. Тя е добавила с измама към националния ваксинационен регистър най-малко 1600 души с помощта на здравни служители.

Припомняме, че миналата година страните от Европейския съюз се договориха да създадат стандартизиран COVID сертификат с QR код, така че хората, които са ваксинирани или имат отрицателен резултат от тест, да могат да пътуват и да посещават събития. Това породи и търсене на фалшиви паспорти.

Полицията е арестувала 6 души в Мадрид и 1 в Барселона. Те ще бъдат обвинени в подправяне на документи и престъпления срещу общественото здраве.

Групата разделяла клиентите си на 2 групи, в зависимост от доходите им, и взимала съответно по 200 или 1000 евро за фалшив сертификат за ваксинация, който трябвало да бъде изпратен до 2 дни след плащането. Цената на фалшив PCR тест била 50 евро.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!