София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

В САЩ покачват митата за внос на самолети от ЕС

Решението влиза в сила от 18 март тази година
пропускане

В САЩ покачват митата за внос на самолети от ЕС

Решението влиза в сила от 18 март тази година

3 месецаПолитика 31 Ивана Иванова


Вашингтон вдига митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, гласи съобщение на търговския представител на САЩ. Решението влиза в сила от 18 март тази година, в съобщението се казва също, че САЩ са все така открити за разрешаване на спора чрез преговори.

Търговските отношения между САЩ и ЕС не се намират в най-доброто си състояние. САЩ, например, наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция - съответно 25% и 10%. ЕС въведе ответни мита.

През май 2018 г. Световната търговска организация (СТО) окончателно отсъди, че признава за незаконно субсидирането на Airbus от държави в ЕС, което ощетява американския концерн Boeing.

Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри на СТО за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. СТО разреши на САЩ да въведе мита върху вноса от ЕС на стойност 7,5 млрд. долара. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн Airbus. На свой ред Еврокомисията заявяваше, че в паралелен случай, засягащ подкрепа за Boeing, ще представи в СТО иска да въведе контрамерки срещу американска продукция. Тогава се уточняваше, че ЕС е готов за търсене на мирно регулиране на въпроса.