София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Вече ще може да ядем, без да дебелеем

Това ще става с изключването на точно определен ген

Вече ще може да ядем, без да дебелеем

Това ще става с изключването на точно определен ген

1 годинаЛюбопитно 15 Боряна Райчева


Учените откриха начин, благодарение на който ще можем да ядем колкото искаме, без това да се отразява на теглото ни.

 

Мазната и нездравословна храна вече може да бъде консумирана, без тя да оказва влияние на килограмите ни. Този ефект ще бъде възможен след отстраняването на точно определен ген, наречен RCAN1. До това откритие стигнаха учените, след направени множество експерименти върху мишки. Те установили, че след премахването на гена, гризачите могат да консумират колкото искат мазна храна, без тя да ги кара да наддават.

 

Премахването на гена трансформира мазнините. “Бялата мазнина”, която причинява наднормено тегло се превръща в “кафява мазнина”, която тялото използва за енергия.

 

Откритието е направено от учени от университет в Тексас. Те се надяват на базата на тези резултати да бъде създадено хапче, което веднъж за винаги да сложи край на наднорменото тегло.

 

Водещият изследването проф. Деймиън Кийтинг заяви: “Много хора страдат от наднормено тегло и поради ред медицински причини не могат да го преборят. Надяваме се нашето откритие да спомогне за разработването на лекарства, които ще доведат до реално сваляне на килограми”.