София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Венци Мицов: Културата може да се финансира чрез приходите от хазарта (ВИДЕО)

Журналистът и музикант коментира противоречивите помощи от Министерството на културата
59 мКултура 240 Ивана Иванова

Министерството на културата ще разшири списъка с артисти, които получават награди за особени заслуги. Предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото й заседание.

Тази година легендарният изпълнител Христо Кидиков прави 50 години на сцената. Участвал е 17 пъти в "Златния орфей", отличен е и с награда. Въпреки че това е основният критерий за включване на артисти в списъка с награди на Министерството на културата, първоначално той не беше сред тях. Кидиков е само един от много артисти, които останаха на заден план и дори не бяха в ключени в списъка на културното ведомство.

Музикантът и журналист Венци Мицов коментира темата в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"От многото културни дейци, които подадоха документи, за да получат помощ по време на кризата, причинена от коронавирусната пандемията, малко бяха приети. Някои отиваха в положителния списък, а други пък извадени. Всички разнопосочни сигнали, които Министерството на културата даваше, то твърдеше, че има около 2000 души в независимия културен сектор, а всъщност те излизат, че са 70 000", коментира той.

"Историята с 65-те наградени творци се появи, след като предложението е внесено на 27 януари в Министерство на културата. На 3 февруари това е гласувано на Министерски съвет и никой не се е похвалил за него. По-късно отива на деловодството и ние научихме от там това нещо. Там не пише, че това са награди за спечелилите Златен орфей, както се опитаха да се оправдаят", допълни Мицов.

"Питах официално Министерството на културата дали друг път се е взимало такова решение за 3 години. Системно не решаваме проблема, затова започва проблемът между тези, които са взели и тези, които не са взели. Миналата година на Маргарита Хранова и отказаха пожизнена пенсия. Всяко нещо, което е свързано с култура е последна грижа", каза още Митов.

Той припомни и предишни решения на управляващи, в които механизмът за подкрепа на културния сектор чрез приходите от хазарта е широко разпространен в Европа модел. "Арт лотарията и отчисленията от хазарта представляват дългогодишен успешен финансов механизъм за допълнително финансиране на културния сектор в страните от Европейския съюз. Осигуряват устойчивост на културните политики и участниците в културните процеси. В условията на криза, каквато по същество е настоящата глобална пандемия – служат като допълващ източник или своеобразен буфер за финансиране на културните дейности", се казва още в писмото, адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на културата Боил Банов и председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!