София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Властите в Люксембург предупредиха за възможен тотален срив на здравната система

Аселборн посочи, че страната му е силно зависима от хората, които редовно преминават границата
24 сПолитика 1171 Боряна Райчева

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн предупреди Германия и други съседни държави за херцогството за опасността от пълно затваряне на границите заради пандемията.

"Разбира се, в светлината на мутациите на коронавируса трябва да има тестове, но трябва да направим всичко, за да могат хората да пътуват до работата си без ограничения", каза той в интервю, публикувано в неделя от редакционната асоциация Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Аселборн посочи, че страната му е силно зависима от хората, които редовно преминават границата, за да пътуват до и от работа. "60% от персонала в нашите болници, старчески домове живеят в гранични райони. Ако не могат да влязат, здравната система ще рухне в Люксембург", предупреди външният министър.

„Германия, Люксембург, Франция и Белгия са основатели на ЕС и са допринесли за създаването на Шенгенското пространство“, припомни Аселборн. "Само в Люксембург всеки ден 100 хиляди души идват от Франция, 50 хиляди от Германия и 50 хиляди от Белгия," каза той.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!