София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Властите в Шри Ланка забраниха покриването на лицето

При серия от атентати загинаха над 250 души

Властите в Шри Ланка забраниха покриването на лицето

При серия от атентати загинаха над 250 души

1 годинаОбщество 20 Боряна Райчева


Властите в Шри Ланка са забранили носенето на дрехи или шапки, покриващи лицата на хората, информира BBC News.
Ограничението е наложено от президента на страната. Той посова, че в името на националната сигурност е забранено всяко облекло, което пречи на идентифицирането на лицето. Няма пряко ограничение относно носенето на никаби и бурки, но действията са насочени именно към тях, отбелязва изданието.
В страната с население от 21 милиона души малко по-малко от 10 процента са мюсюлмани. В същото време се смята, че малцинството от жените, изповядващи исляма, носят дрехи, които покриват лицата им. Отбелязва се, че организацията на мюсюлманските духовници в Шри Ланка също така помолила жените да избягват да носят облекло, покриващо лицата им
По-рано стана известно, че властите в Шри Ланка са забранили използването на всички безпилотни летателни апарати за неопределен период от време.
На 21 април в Шри Ланка настъпи серия от терористични атаки. Първоначалната информация сочеше, че има 359 жертви и повече от 500 ранени, но по-късно стана известно, че мъртвите са около 100 души са по-малко.
Отговорността за бомбените атентати поеха терористите от групата "Ислямска държава". Властите на Шри Ланка обвиниха Джамаат ал-Таухид ал-Ватания за атаките.